Łukasz Fulara

Polędwiczka jelenia pieczona w glinie z trawą żubrową

Polędwiczka jelenia pieczona w glinie z trawą żubrową
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Polędwiczka jelenia - wg. uznania
Ślimaki - wg. uznania
Boczniak - wg. uznania
Czerwone wino - wg. uznania
Kapusta kiszona - wg. uznania
Cząber - wg. uznania
Glina - wg. uznania
Siano - wg. uznania
Trawa żubrowa - wg. uznania
Słonina - wg. uznania
Śmietana uht 34% - wg. uznania
Ziemniaki - wg. uznania
Szara Reneta - wg. uznania
Fond cielęcy - wg. uznania
Sok z brzozy - wg. uznania
Masło - wg. uznania
Olej - wg. uznania
Sól - wg. uznania
Pieprz - wg. uznania
Dynia - wg. uznania
Brukselka - wg. uznania
Kalafior - wg. uznania
Natka pietruszki - wg. uznania
Cydr - wg. uznania
Ocena
4.33
6
Średnia 4.33 / 5 (6 głosy)
Polędwiczka jelenia pieczona w glinie z trawą żubrową
  1. 1. Oczyszczoną polędwiczkę z jelenia marynujemy w kapuście kiszonej przez 6 godzin.Następnie przekładamy do marynaty z czerwonego wina, oleju, cząbra, czosnku
    Oczyszczoną polędwiczkę z jelenia marynujemy w kapuście kiszonej przez 6 godzin.Następnie przekładamy do marynaty z czerwonego wina, oleju, cząbra, czosnku
  2. 2. Glinę rozrabiamy z solą.Na 1 kg gliny dodajemy 50g soli.
    Glinę rozrabiamy z solą.Na 1 kg gliny dodajemy 50g soli.
  3. 3. Drobną kostkę boczniaków przesmażamy ze ślimakami.Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem.Pod koniec smażenia dodajemy cydr i masło.
    Drobną kostkę boczniaków przesmażamy ze ślimakami.Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem.Pod koniec smażenia dodajemy cydr i masło.
  4. 4. Polędwiczkę jelenia nakłuwamy i faszerujemy ślimakami z boczniakami.
    Polędwiczkę jelenia nakłuwamy i faszerujemy ślimakami z boczniakami.
  5. 5. Mięso przesmażamy krótko na mocno rozgrzanej patelni.Doprawiamy solą.
    Mięso przesmażamy krótko na mocno rozgrzanej patelni.Doprawiamy solą.
  6. 6. Glinę rozwałkujemy podobnie jak ciasto na pierogi.Układamy siano i trawę pierogi.Układamy siano i trawę zawijamy w cienki plaster słoniny i układamy na sianie.Całość dokładnie zawijamy w glinę.Pieczemy około 20min w 200 stopniach.Po tym czasie wyjmujemy upieczoną glinę z polędwiczką i pozostawiamy 3 min aby odpoczeło.Po tym czasie rozbijamy glinę i wyjmujemy mięso w słoninie i pozostawiamy na kolejne 2 minuty.
    Glinę rozwałkujemy podobnie jak ciasto na pierogi.Układamy siano i trawę pierogi.Układamy siano i trawę zawijamy w cienki plaster słoniny i układamy na sianie.Całość  dokładnie zawijamy w glinę.Pieczemy około 20min w 200 stopniach.Po tym czasie wyjmujemy upieczoną glinę z polędwiczką i pozostawiamy 3 min aby odpoczeło.Po tym czasie rozbijamy glinę i wyjmujemy mięso w słoninie i pozostawiamy na kolejne 2 minuty.
  7. 7. Obrane ziemniaki i jabłka kroimy na cienkie plasterki.Łączymy ze śmietaną i doprawiamy solą.Przekładamy na blaszkę tak aby zapiekanka miała około 5 cm wysokości.Pieczemy w 140 stopniach około 35 minut do miękkości
    Obrane ziemniaki i jabłka kroimy na cienkie plasterki.Łączymy ze śmietaną i doprawiamy solą.Przekładamy na blaszkę tak aby zapiekanka miała około 5 cm wysokości.Pieczemy w 140 stopniach około 35 minut do miękkości
  8. 8. Brukselkę i kalafior gotujemy, dynie grillujemy.
    Brukselkę i kalafior gotujemy, dynie grillujemy.
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku