Łukasz Fulara

Sandacz na potrawce z kurek, krewetek i szparag

Sandacz na potrawce z kurek, krewetek i szparag
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Sandacz filet ze skórą - 120 g
Krewetka 16/20 obrana surowa - 3 sztuki
Kurki - 50 g
Zielone szparagi - 2 sztuki
Białe wino - 50 ml
Śmietana do gotowania 18% - 100 ml
Czosnek - wg. uznania
Sól - wg. uznania
Pieprz zielony w zalewie - wg. uznania
Cytryna - 2 plastry
Tymianek świeży - 1 gałązka
Masło - 50 g
Olej - 50 ml
Ocena
3.85
55
Średnia 3.85 / 5 (55 głosy)
Sandacz na potrawce z kurek, krewetek i szparag
  1. 1. Filet sandacza przyprawiamy solą.Smażymy od strony skóry około 5 minut.Następnie obracamy na drugą stronę i ściągamy z ognia.W tym czasie dodajemy tymianek, cytrynę, odrobinę białego wina i masło.Pozostawiamy rybę około 2-3 minut aby dosmażyła się.
    Filet sandacza przyprawiamy solą.Smażymy od strony skóry około 5 minut.Następnie obracamy na drugą stronę i ściągamy z ognia.W tym czasie dodajemy tymianek, cytrynę, odrobinę białego wina i masło.Pozostawiamy rybę około 2-3 minut aby dosmażyła się.
  2. 2. Krewetki kroimy na mniejsze kawałki.Przesmażamy je z dodatkiem posiekanego czosnku.Następnie dodajemy kurki i doprawiamy solą i zielonym pieprzem z zalewy.Dodajemy białe wino i gdy alkohol odparuję dodajemy pokrojone szparagi.Smażymy około 30 sekund i dodajemy śmietanę.Całość dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji.
    Krewetki kroimy na mniejsze kawałki.Przesmażamy je z dodatkiem posiekanego czosnku.Następnie dodajemy kurki i doprawiamy solą i zielonym pieprzem z zalewy.Dodajemy białe wino i gdy alkohol odparuję dodajemy pokrojone szparagi.Smażymy około 30 sekund i dodajemy śmietanę.Całość dusimy do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. 3. Potrawkę podajemy w głębokim talerzu.Na wierzch nakładamy usmażony filet sandacza. Smacznego
    Potrawkę podajemy w głębokim talerzu.Na wierzch nakładamy usmażony filet sandacza.
Smacznego
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
22:00, 22.02.2014
no no no Łukaszu ! :) widzę Taki Byczek trochę z Ciebie :)
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku