Łukasz Fulara

Halibut na szafranowym risotto z zielonymi warzywami

Halibut na szafranowym risotto z zielonymi warzywami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Halibut filet ze skórą - 160 g
Ryż arborio - 80 g
Szafran - wg. uznania
Masło - 50 g
Białe wino - 50 ml
Bulion warzywny - 100 ml
Sól - wg. uznania
Pieprz - wg. uznania
Szalotka - 50 g
Tymianek świeży - 1 gałązka
Cytryna - 0.5 sztuki
Brukselka - 30 g
Szparagi zielone - 30 g
Groszek cukrowy - 30 g
Romanesco - 30 g
Oliwa - 20 ml
Olej - 20 ml
Cukier - wg. uznania
Ocena
3.72
57
Średnia 3.72 / 5 (57 głosy)
Halibut na szafranowym risotto z zielonymi warzywami
  1. 1. Ryż arborio przesmażamy na oliwie z dodatkiem masła.Dodajemy szafran a następnie białe wino.Gdy alkohol nam odparuje dolewamy bulion warzywny tak aby nam delikatnie tylko przykrył ryż.Mieszamy i czekamy aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż i ponownie dolewamy bulion i tak na przemian aż ryż będzie ugotowany al dente.Gdy już będzie tak ryż ugotowany dodajemy kawałek masła i delikatnie mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem.
    Ryż arborio przesmażamy na oliwie z dodatkiem masła.Dodajemy szafran a następnie białe wino.Gdy alkohol nam odparuje dolewamy bulion warzywny tak aby nam delikatnie tylko przykrył ryż.Mieszamy i czekamy aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż i ponownie dolewamy bulion i tak na przemian aż ryż będzie ugotowany al dente.Gdy już będzie tak ryż ugotowany dodajemy kawałek masła i delikatnie mieszamy.Doprawiamy solą, pieprzem i odstawiamy na 2-3 minuty pod przykryciem.
  2. 2. Halibuta smażymy na oleju zaczynając od strony skóry.Doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy około 5 minut aż ryba będzie sama odchodzić od patelni.Obracamy halibuta i smażymy1 minutę.W tym czasie dodajemy na patelnie masło i wyciskamy cytrynę.Następnie odstawiamy patelnie z rybą tak aby mogła nam pomału dosmażyć się.
    Halibuta smażymy na oleju zaczynając od strony skóry.Doprawiamy solą i pieprzem.Smażymy około 5 minut aż ryba będzie sama odchodzić od patelni.Obracamy halibuta i smażymy1 minutę.W tym czasie dodajemy na patelnie masło i wyciskamy cytrynę.Następnie odstawiamy patelnie z rybą tak aby mogła nam pomału dosmażyć się.
  3. 3. Szalotki gotujemy w białym winie z tymiankiem.Następnie blendujemy i przecieramy przez drobne sito.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
    Szalotki gotujemy w białym winie z tymiankiem.Następnie blendujemy i przecieramy przez drobne sito.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  4. 4. Warzywa gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła.Halibuta podajemy na risotto dekorując przypieczoną cytryną.Sos podajemy osobno. Smacznego
    Warzywa gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła.Halibuta podajemy na risotto dekorując przypieczoną cytryną.Sos podajemy osobno.
Smacznego
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku