Udko perliczki z pastą truflową i kurkami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Udko perliczki - 1 sztuka
Pasta truflowa - 1 łyżeczka do herbaty
Włoszczyzna - 80 g
Kurki - 50 g
Pomidorki koktajlowe - 1 gałązka
Rucola - 20 g
Jajko - 1 sztuka
Olej - wg. uznania
Sól - wg. uznania
Pieprz - wg. uznania
Białe wino - 20 ml
Tymianek - 1 gałązka
Czosnek - wg. uznania
Masło - 20 g
Udko perliczki z pastą truflową i kurkami
-
1. Z udka perliczki wycinamy jedną kostkę.Cześć mięsa wycinamy z udka.Mięso to mielimy i dodajemy pastę truflową, jajko i doprawiamy solą i pieprzem.
-
2. Udko doprawiamy solą i pieprzem.Wcześniej przygotowanym farsz układamy na mięso i zawijamy w roladkę.Udko smarujemy tłuszczem i zawijamy w folię aluminiową z gałązką tymianku.Pieczemy około 40 minut w 160 stopniach.
-
3. Gdy udko jest już upieczone wyjmujemy z foli aluminiowej.Następnie przesmażamy na patelni tak aby nabrało złotego koloru.Podczas smażenia dodajemy na patelnie gałązkę pomidorków koktajlowych
-
4. Włoszczyznę kroimy w paski i przesmażamy.Dodajemy białe wino i po odparowaniu alkoholu dodajemy świeże kurki.Całość smażymy jeszcze około 2 minut i doprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem.Do całego dania dodajemy listki rukoli.
Smacznego