Łukasz Fulara

Udko przepiórki na foie gras z młodą kapustą i sosem pomidorowym

Udko przepiórki na foie gras z młodą kapustą i sosem pomidorowym
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Udko przepiórki - 1 sztuka
Młoda kapusta - 100 g
Foie gras - 30 g
Pomidory bez skórki - 50 g
Bulion drobiowy - 100 ml
Szalotka - 1 sztuka
Czosnek - 1 ząbek
Sól - wg. uznania
Pieprz biały - wg. uznania
Oliwa - 20 ml
Masło - 20 g
Rozmaryn - 1 gałązka
Cukier - wg. uznania
Ocena
3.76
37
Średnia 3.76 / 5 (37 głosy)
Udko przepiórki na foie gras z młodą kapustą i sosem pomidorowym
  1. 1. Szalotkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy.Dodajemy pomidory bez skóry i dusimy około 1 minuty.Następnie podlewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu aż odparuje nam około połowa płynu.Następnie blendujemy sos i przecedzamy przez drobne sito.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
    Szalotkę i czosnek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy.Dodajemy pomidory bez skóry i dusimy około 1 minuty.Następnie podlewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu aż odparuje nam około połowa płynu.Następnie blendujemy sos i przecedzamy przez drobne sito.Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru.
  2. 2. Kapustę drobno kroimy.Przesmażamy krótko tak aby zachowała swoją chrupkość.Doprawiamy do smaku.
    Kapustę drobno kroimy.Przesmażamy krótko tak aby zachowała swoją chrupkość.Doprawiamy do smaku.
  3. 3. Udko przepiórki dzielimy na dwa kawałki.Przesmażamy z dodatkiem rozmarynu a następnie pieczemy około 8 minut w 160 stopniach.Gdy mięso będzie już miękkie wyjmujemy i pokrywamy mięso masłem aby wzbogaciło smak przepiórki.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Udko przepiórki dzielimy na dwa kawałki.Przesmażamy z dodatkiem rozmarynu a następnie pieczemy około 8 minut w 160 stopniach.Gdy mięso będzie już miękkie wyjmujemy i pokrywamy mięso masłem aby wzbogaciło smak przepiórki.Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  4. 4. Na talerz wylewamy sos.Następnie układamy kapustę i przesmażony na suchej patelni plaster foie gras.Foie gras delikatnie posypujemy solą i układamy upieczone udko przepiórki. Smacznego
    Na talerz wylewamy sos.Następnie układamy kapustę i przesmażony na suchej patelni plaster foie gras.Foie gras delikatnie posypujemy solą i układamy upieczone udko przepiórki.
Smacznego
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku