Łukasz Fulara

Torcik czekoladowy ze śliwką karmelizowaną w likierze

Torcik czekoladowy ze śliwką karmelizowaną w likierze
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Czekolada ciemna - 100 g
Czekolada biała - 100 g
Śmietana 36% - 80 ml
Mleko - 50 ml
Kokos wiórki - wg. uznania
Śliwki karmelizowane w likierze - 1 sztuka
Likier z karmelizowanych śliwek - 80 ml
Ocena
3.97
29
Średnia 3.97 / 5 (29 głosy)
Torcik czekoladowy ze śliwką karmelizowaną w likierze
  1. 1. Każdą z czekolad rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.Śmietanę ubijamy i po połowie dodajemy do czekolad.Do ciemnej czekolady dodatkowo dodajemy 1 łyżeczkę likieru po karmelizowanych śliwkach.Do białej dodajemy dodatkowo wiórki kokosowe.Tak przygotowane czekolady wylewamy do naczynia na przemian kolorami.Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
    Każdą z czekolad rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka.Śmietanę ubijamy i po połowie dodajemy do czekolad.Do ciemnej czekolady dodatkowo dodajemy 1 łyżeczkę likieru po karmelizowanych śliwkach.Do białej dodajemy dodatkowo wiórki kokosowe.Tak przygotowane czekolady wylewamy do naczynia na przemian kolorami.Odstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
  2. 2. Pozostały likier redukujemy do połowy objętości.Tak przygotowany likier posłuży nam jako sos do deseru.
    Pozostały likier redukujemy do połowy objętości.Tak przygotowany likier posłuży nam jako sos do deseru.
  3. 3. Na głębokim talerzu wylewamy sos, na którym układamy czekolady w torcik.Na torciku układamy truskawkę, filety pomarańczy i śliwkę karmelizowaną w likierze.Dodajemy również listek mięty. Smacznego
    Na głębokim talerzu wylewamy sos, na którym układamy czekolady w torcik.Na torciku układamy truskawkę, filety pomarańczy i śliwkę karmelizowaną w likierze.Dodajemy również listek mięty.
Smacznego
  4. 4. Produkty potrzebne do wykonania dania dostępne są w sklepie "Smaki Hiszpanii" w Sopocie przy Al.Niepodległości 743/ Produkty dostępne są również z dostawą do domu na stronie: http://www.smakihiszpanii.pl
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku