Łukasz Fulara

Smażony dorsz z chorizo na szpinaku

Smażony dorsz z chorizo na szpinaku
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Filet dorsza - 140 g
Chorizo - 5 plastrów
Szpinak liście - 80 g
Śmietana 18% do gotowania - 20 ml
Oliwa La Chinata - 50 ml
Sól morska - wg. uznania
Pieprz świeżo mielony - wg. uznania
Czosnek - wg. uznania
Masło - 25 g
Cytryna - 1 kawałek
Ocena
4.31
26
Średnia 4.31 / 5 (26 głosy)
Smażony dorsz z chorizo na szpinaku
  1. 1. Posiekany czosnek smażymy na maśle.Dodajemy liście szpinaku i po krótkim smażeniu podlewamy śmietaną.Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
    Posiekany czosnek smażymy na maśle.Dodajemy liście szpinaku i po krótkim smażeniu podlewamy śmietaną.Doprawiamy solą morską i świeżo mielonym pieprzem.
  2. 2. Filet dorsza doprawiamy solą morską, pieprzem i cytryną.Smażymy na rozgrzanej patelni od strony skóry około 3-5 minut.Następnie rybę przewracamy i odstawiamy z ognia aby ryba dosmażyła się.W tym czasie dodajemy kawałek masła na patelnie.Na suchej patelni smażymy chorizo z każdej strony po około 1 minucie.Wtedy powstaną chipsy z chorizo.
    Filet dorsza doprawiamy solą morską, pieprzem i cytryną.Smażymy na rozgrzanej patelni od strony skóry około 3-5 minut.Następnie rybę przewracamy i odstawiamy z ognia aby ryba dosmażyła się.W tym czasie dodajemy kawałek masła na patelnie.Na suchej patelni smażymy chorizo z każdej strony po około 1 minucie.Wtedy powstaną chipsy z chorizo.
  3. 3. Na środku talerza układamy szpinak.Następnie na przemian chipsy z chorizo i usmażone filety dorsza. Smacznego.
    Na środku talerza układamy szpinak.Następnie na przemian chipsy z chorizo i usmażone filety dorsza.
Smacznego.
  4. 4. Produkty potrzebne do wykonania dania dostępne są w sklepie "Smaki Hiszpanii" w Sopocie przy Al.Niepodległości 743/ Produkty dostępne są również z dostawą do domu na stronie: http://www.smakihiszpanii.pl
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku