Łukasz Fulara

Foie gras z solą perską na sałatce z karmelizowaną pigwą

Foie gras z solą perską na sałatce z karmelizowaną pigwą
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Foie gras - 80 g
Sól perska niebieska - wg. uznania
Mix młodych sałat - 50 g
Sharon (kaki) - 0.5 sztuki
Pigwa - 0.5 sztuki
Cukier - 1 łyżka stołowa
Białe wino - 50 ml
Czerwone wino - 50 ml
Marmolada jeżynowa Can Bech - 2 łyżeczki do herbaty
Oliwa La Chinata - 25 ml
Ocet balsamiczny - wg. uznania
Cytryna - wg. uznania
Ocena
4.13
30
Średnia 4.13 / 5 (30 głosy)
Foie gras z solą perską na sałatce z karmelizowaną pigwą
  1. 1. Z foie gras kroimy plaster grubości 2-3 cm.Smażymy około 20-30 sekund na mocno rozgrzanej patelni.Smażymy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.
    Z foie gras kroimy plaster grubości 2-3 cm.Smażymy około 20-30 sekund na mocno rozgrzanej patelni.Smażymy na suchej patelni bez dodatku tłuszczu.
  2. 2. Pigwę obieramy i kroimy w cząstki.Z cukru przygotowujemy karmel do którego dodajemy pigwę a następnie białe wino.Całość gotujemy około 30 sekund.Następnie pigwę przekładamy na ręcznik papierowy.
    Pigwę obieramy i kroimy w cząstki.Z cukru przygotowujemy karmel do którego dodajemy pigwę a następnie białe wino.Całość gotujemy około 30 sekund.Następnie pigwę przekładamy na ręcznik papierowy.
  3. 3. Mix sałat doprawiamy oliwą i octem balsamicznym.Dodajemy cząstki sharon i karmelizowanej pigwy.Całość delikatnie łączymy.
    Mix sałat doprawiamy oliwą i octem balsamicznym.Dodajemy cząstki sharon i karmelizowanej pigwy.Całość delikatnie łączymy.
  4. 4. Na przygotowanej sałatce układamy foie gras.Foie gras doprawiamy solą perską.Do całej przystawki dodajemy sos z marmolady jeżynowej.Przygotowanie sosu zaczynamy od podgrzania czerwonego wina a następnie dodania marmolady jeżynowej.Dla przełamania smaku do sosu dodajemy sok z cytryny. Smacznego
    Na przygotowanej sałatce układamy foie gras.Foie gras doprawiamy solą perską.Do całej przystawki dodajemy sos z marmolady jeżynowej.Przygotowanie sosu zaczynamy od podgrzania czerwonego wina a następnie dodania marmolady jeżynowej.Dla przełamania smaku do sosu dodajemy sok z cytryny.
Smacznego
  5. 5. Produkty potrzebne do wykonania dania dostępne są w sklepie "Smaki Hiszpanii" w Sopocie przy Al.Niepodległości 743/ Produkty dostępne są również z dostawą do domu na stronie: http://www.smakihiszpanii.pl/
    Produkty potrzebne do wykonania dania dostępne są w sklepie
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
00:21, 08.01.2014
Przepis fajny, ale gdzie można dostać .Foie gras ??
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku