Łukasz Fulara

Sandacz w pikantnym cieście na chorizo z ananasem

Sandacz w pikantnym cieście na chorizo z ananasem
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Filet sandacza - 100 g
Chorizo mini Rosario - 30 g
Ananas świeży - 30 g
Oliwki zielone z serem - 4 sztuki
Jajko - 1 sztuka
Mleko 3,2% - 100 ml
Mąka pszenna - 3 łyżki stołowe
Salsa Brava (czosnkowo-pikantna) - 1 łyżeczka do herbaty
Sól - wg. uznania
Oliwa La Chinata - 50 ml
Cytryna - wg. uznania
Ocena
4.16
25
Średnia 4.16 / 5 (25 głosy)
Sandacz w pikantnym cieście na chorizo z ananasem
  1. 1. Chorizo mini Rosario kroimy na plasterki o grubości 2-3 cm.Świeży ananas po obraniu kroimy w kostkę podobnej wielkości co chorizo.Kiełbaskę przesmażamy na suchej patelni około 1 minutę.Następnie dodajemy ananasa i delikatnie całość przesmażamy.
    Chorizo mini Rosario kroimy na plasterki o grubości 2-3 cm.Świeży ananas po obraniu kroimy w kostkę podobnej wielkości co chorizo.Kiełbaskę przesmażamy na suchej patelni około 1 minutę.Następnie dodajemy ananasa i delikatnie całość przesmażamy.
  2. 2. Z jajka, mleka i mąki przygotowujemy ciasto.Powinno być delikatnie bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe.Doprawiamy solą i Salsą Brava która da ciastu czosnkowo-pikantny smak.
    Z jajka, mleka i mąki przygotowujemy ciasto.Powinno być delikatnie bardziej gęste niż ciasto naleśnikowe.Doprawiamy solą i Salsą Brava która da ciastu czosnkowo-pikantny smak.
  3. 3. Filet sandacza bez skóry i ości, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.Dokładnie pokrywamy ciastem rybę i smażymy na rozgrzanej patelni.Z każdej strony około 2-3 minuty aż będzie miało rumiany kolor.Następnie przekładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.Usmażonego sandacza układamy na chorizo z ananasem do którego dodajemy plasterki zielonych oliwek z serem i rukolę. Smacznego
    Filet sandacza bez skóry i ości, doprawiamy solą i sokiem z cytryny.Dokładnie pokrywamy ciastem rybę i smażymy na rozgrzanej patelni.Z każdej strony około 2-3 minuty aż będzie miało rumiany kolor.Następnie przekładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu.Usmażonego sandacza układamy na chorizo z ananasem do którego dodajemy plasterki zielonych oliwek z serem i rukolę.
Smacznego
  4. 4. Produkty potrzebne do wykonania dania dostępne są w sklepie "Smaki Hiszpanii" w Sopocie przy Al.Niepodległości 743/ Produkty dostępne są również z dostawą do domu na stronie: http://www.smakihiszpanii.pl/
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
11:43, 24.01.2015
..Znalazłem się tu przypadkowo - przeszukiwałem "stronki" mające związek z rybką o nazwie belona, no i wyszukiwarka m.in. tu mnie przekierowała. Doszły mnie słuchy od kolegów wędkarzy, że owa rybka mająca "piękne" ości do najsmaczniejszych nie należy..(?) a, że w przeszłości spotykałem już tę rybkę w handlu, to jedynie w stanie surowym lub wędzona lecz nie degustowałem jej. Nasuwa się więc pytanie - Na czym polega ta inność smaku mięsa tej ryby ? I czy da się tę rybkę przyrządzić w sposób tradycyjny - czyli po prostu na patelni ..? - Jestem, chyba od urodzenia smakoszem ryb, no i oczywiście wędkarzem. Złowiłem sandacza - więc, pozwolę sobie brutalnie "odgapić" przepis i w/g niego wykonać danie..:) . Ps. Podejrzewam, że jesteśmy sąsiadami..
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku