Łukasz Fulara

Mascarpone z pomarańczami z czekoladowym fondantem i musem malinowo-jagodowym

Mascarpone z pomarańczami z czekoladowym fondantem i musem malinowo-jagodowym
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Mascarpone - 50 g
Marmolada pomarańczowa - 1 łyżeczka do herbaty
Koniak - 10 ml
Czekolada gorzka - 100 g
Mleko 3,2% - 50 ml
Białko jajka kurzego - 1 sztuka
Mąka pszenna - 0.5 łyżeczki do herbaty
Masło - 25 g
Bułka tarka - 0.5 łyżeczki do herbaty
Maliny - 50 g
Czarne jagody - 50 g
Cukier trzcinowy - wg. uznania
Cukier puder - wg. uznania
Mięta - 6 listków
Ocena
4.03
32
Średnia 4.03 / 5 (32 głosy)
Mascarpone z pomarańczami z czekoladowym fondantem i musem malinowo-jagodowym
  1. 1. Mascarpone łączymy z marmoladą pomarańczową.Dodajemy koniak i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do schłodzenia.Z obranego ananasa wycinamy pożądany kształt a następnie grillujemy beż użycia tłuszczu.Gdy ananas będzie wystudzony napełniamy go przygotowanym mascarpone.
    Mascarpone łączymy z marmoladą pomarańczową.Dodajemy koniak i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do schłodzenia.Z obranego ananasa wycinamy pożądany kształt a następnie grillujemy beż użycia tłuszczu.Gdy ananas będzie wystudzony napełniamy go przygotowanym mascarpone.
  2. 2. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej.Dodajemy część cukry pudru i ubite na pianę białko.Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.Fondant pieczemy około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Po pieczeniu w środku część czekolady powinna być płynna.
    Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej.Dodajemy część cukry pudru i ubite na pianę białko.Następnie dodajemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy.Naczynie do zapiekania smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.Fondant pieczemy około 5 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.Po pieczeniu w środku część czekolady powinna być płynna.
  3. 3. Maliny lekko zamrożone blendujemy z dodatkiem mięty i cukru trzcinowego.Czarne jagody lekko zamrożone blendujemy z dodatkiem tylko cukru trzcinowego. Smacznego
  4. 4.  Produkty potrzebne do wykonania dania dostępne są w sklepie "Smaki Hiszpanii" w Sopocie przy Al.Niepodległości 743/1
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
18:09, 23.10.2013
wygladasz jak: http://film.interia.pl/wiadomosci/film/news/komu-poda-sniadanie-do-lozka,1515704,38
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku