Łukasz Fulara

Stek w szynce serrano z kawą kolumbijska

Stek w szynce serrano z kawą kolumbijska
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Polędwica wołowa - 180 g
Szynka Serrano - 3 plastry
Marmolada z kawą kolumbijską - 1 łyżeczka do herbaty
Czerwone wino - 50 ml
Kawa ziarno - 5 ziarenek
Cukinia - 100 g
Pomidor cherry - 5 sztuk
Ser typu feta - 50 g
Sol morska Especias del Sol - wg. uznania
Pieprz świeżo mielony - wg. uznania
Oliwa Chinata - 50 ml
Czosnek - 2 ząbki
Masło - 25 g
Ocena
3.88
33
Średnia 3.88 / 5 (33 głosy)
Stek w szynce serrano z kawą kolumbijska
  1. 1. Polędwice wołową oczyszczamy.Następnie nacieramy oliwą i wokół zawijamy plastry szynki serrano.Spinamy wykałaczkami.Mięso smażymy około 5-10 minut w zależności od grubości jak i preferencji wysmażenia polędwicy wołowej.Pod koniec smażenia dodajemy ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.
    Polędwice wołową oczyszczamy.Następnie nacieramy oliwą i wokół zawijamy plastry szynki serrano.Spinamy wykałaczkami.Mięso smażymy około 5-10 minut w zależności od grubości jak i preferencji wysmażenia polędwicy wołowej.Pod koniec smażenia dodajemy ząbki czosnku i doprawiamy solą i pieprzem.
  2. 2. Cukinie i pomidorki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.Doprawiamy delikatnie solą tak aby zachowały naturalny smak.Po usmażeniu układamy torcik do którego dodajemy ser typu feta.Ciepłe warzywa świetnie będą się łączyć z zimnym serem.Czerwone wino podgrzewamy z ziarenkami kawy.Po odparowaniu połowy wina ziarenka wyjmujemy.Następnie dodajemy marmoladę z kawą kolumbijską.Do tak przygotowanego sosy dodajemy schłodzone masło. Smacznego
    Cukinie i pomidorki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.Doprawiamy delikatnie solą tak aby zachowały naturalny smak.Po usmażeniu układamy torcik do którego dodajemy ser typu feta.Ciepłe warzywa świetnie będą się łączyć z zimnym serem.Czerwone wino podgrzewamy z ziarenkami kawy.Po odparowaniu połowy wina ziarenka wyjmujemy.Następnie dodajemy marmoladę z kawą kolumbijską.Do tak przygotowanego sosy dodajemy schłodzone masło.
Smacznego
  3. 3.  Produkty potrzebne do wykonania dania dostępne są w sklepie "Smaki Hiszpanii" w Sopocie przy Al.Niepodległości 743/1
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku