Łukasz Fulara

Makrela na pikantnej potrawce z mięsa małż

Makrela na pikantnej potrawce z mięsa małż
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Makrela świeża - 1 sztuka
Salsa Brava - 1 łyżeczka do herbaty
Mięso małż - 80 g
Seler naciowy - 20 g
Białe wino - 25 ml
Śmietana 18% do gotowania - 50 ml
Kapary - 6 sztuk
Oliwa Chinata - 25 ml
Masło - 25 g
Sól morska Especias del Sol - wg. uznania
Cytryna - 0.5 sztuki
Ocena
4.04
26
Średnia 4.04 / 5 (26 głosy)
Makrela na pikantnej potrawce z mięsa małż
  1. 1. Makrele filetujemy.Przygotowany filet smażymy od strony skóry około 3-5minut.Następnie zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i sokiem z cytryny.Przewracamy rybę i dodajemy masło.Rybę na patelni pozostawiamy jeszcze na około 2-3 minuty poza ogniem.Tak przygotowana makrela będzie delikatna, soczysta i aromatyczna.
    Makrele filetujemy.Przygotowany filet smażymy od strony skóry około 3-5minut.Następnie zdejmujemy z ognia i doprawiamy solą i sokiem z cytryny.Przewracamy rybę i dodajemy masło.Rybę na patelni pozostawiamy jeszcze na około 2-3 minuty poza ogniem.Tak przygotowana makrela będzie delikatna, soczysta i aromatyczna.
  2. 2. Z selera naciowego wyciągamy włókna.Następnie kroimy w drobną kostkę.Przesmażamy na oliwie i maśle.Dodajemy mięso małż.Po krótkim smażeniu dodajemy wino a następnie śmietanę.Gdy potrawka zaczyna się gotować dodajemy kapary i Salsa Brava.Kapary nadadzą słony smak potrawce.Natomiast Salsa Brava która jest czosnkowo-pikantna doda potrawce smak i aromat.
  3. 3. Gotową potrawkę podajemy w głębokim talerzu na której układamy filet makreli.Do potrawki dodane zostały kiełki brokuł a na makrelę kawior wasabi. Smacznego
    Gotową potrawkę podajemy w głębokim talerzu na której układamy filet makreli.Do potrawki dodane zostały kiełki brokuł a na makrelę kawior wasabi.
Smacznego
  4. 4. Produkty potrzebne do wykonania dania dostępne są w sklepie "Smaki Hiszpanii" w Sopocie przy Al.Niepodległości 743/1
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku