Łukasz Fulara

Pierś kurczaka z szyjkami rakowymi i kurkami

Pierś kurczaka z szyjkami rakowymi i kurkami
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Pierś kurczka ze skórą - 1 sztuka
Szyjki rakowe - 20 g
Kurki - 20 g
Czerwona cebula - 20 g
Czosnek - 1 ząbek
Cukinia - 3 plastry
Marchew - 30 g
Różowy grapefruit - 30 g
Imbir marynowany - 10 g
Sól - wg. uznania
Pieprz biały - wg. uznania
Oliwa z oliwek - 50 ml
Tymianek świeży - 2 gałązki
Papryka słodka - wg. uznania
Masło - 50 g
Olej rzepakowy - 25 ml
Ocena
4.4
30
Średnia 4.4 / 5 (30 głosy)
Pierś kurczaka z szyjkami rakowymi i kurkami
  1. 1. Pierś kurczaka marynujemy w oliwie, czosnku, tymianku, papryce słodkiej i doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy pierwsze od strony skóry. Po obsmażeniu przekładamy do piekarnika na około 3-5 minut w temperaturze 175 stopni C.
  2. 2. Cukinie grillujemy i doprawiamy solą. Smażymy czerwoną cebulę z czosnkiem.Dodajemy kurki i szyjki rakowe doprawiając solą i pieprzem.
  3. 3. Marchew pieczemy z oliwą do miękkości w temperaturze 140 stopni C. Filety z grapefruita blenderujemy wraz z upieczoną marchwią i marynowanym imbirem.Przecedzić przez drobne sito i dodać oliwę.
  4. 4. Pierś kurczaka kroimy na kilka plastrów. Na grillowanej cukinii układamy kurki z szyjkami rakowymi. Sos podajemy na zimno. Smacznego!
    Pierś kurczaka kroimy na kilka plastrów. Na grillowanej cukinii układamy kurki z szyjkami rakowymi. Sos podajemy na zimno.
Smacznego!
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku