Łukasz Fulara

Okoń morski z krewetkami i groszkiem cukrowym

Okoń morski z krewetkami i groszkiem cukrowym
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Okoń morski - 1 sztuka
Krewetki ogony 16/20 - 5 sztuk
Ziemniaczki mini - 100 g
Groszek cukrowy - 100 g
Śmietana do gotowania 20% - 50 ml
Czosnek - 1 ząbek
Por - 1 listek
Cytryna - 0.5 sztuki
Sól - wg. uznania
Pieprz biały - wg. uznania
Masło - 50 g
Rozmaryn - 1 gałązka
Oliwa z oliwek - 30 ml
Ocena
3.81
27
Średnia 3.81 / 5 (27 głosy)
Okoń morski z krewetkami i groszkiem cukrowym
  1. 1. Rybę patroszymy i z powstałych filetów usuwamy ości oraz łuski. Z krewetek wyjmujemy jelitko. Na rozgrzaną patelnie z oliwą i masłem dodajemy krewetki. Lekko obsmażamy doprawiając solą i pieprzem. Na samym końcu podlewamy śmietaną i odstawiamy do ostudzenia. Por kroimy w cienkie paski, które parzymy. Filet układamy na paskach pora. Krewetki układamy na rybę po czym nakładamy drugim filetem. Całość związujemy porem. Doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Nacieramy oliwą i pieczemy około 7-10 minut w temperaturze 175 stopni. Po połowie czasu obracamy rybę na drugą stronę.
    Rybę patroszymy i z powstałych filetów usuwamy ości oraz łuski. Z krewetek wyjmujemy jelitko. Na rozgrzaną patelnie z oliwą i masłem dodajemy krewetki. Lekko obsmażamy doprawiając solą i pieprzem. Na samym końcu podlewamy śmietaną i odstawiamy do ostudzenia. Por kroimy w cienkie paski, które parzymy. Filet układamy na paskach pora. Krewetki układamy na rybę po czym nakładamy drugim filetem. Całość związujemy porem. Doprawiamy solą, pieprzem i cytryną. Nacieramy oliwą i pieczemy około 7-10 minut w temperaturze 175 stopni. Po połowie czasu obracamy rybę na drugą stronę.
  2. 2. Mini ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Smażymy na oleju z dodatkiem masła i posiekanego rozmarynu.
    Mini ziemniaczki dokładnie myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Smażymy na oleju z dodatkiem masła i posiekanego rozmarynu.
  3. 3. Groszek cukrowy blanszujemy. Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
    Groszek cukrowy blanszujemy. Przesmażamy na maśle z dodatkiem posiekanego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem.
  4. 4. Wszystkie dodatki układamy na talerzu. Do ryby pod koniec pieczenia wyciskamy sok z cytryny. Smacznego!
    Wszystkie dodatki układamy na talerzu. Do ryby pod koniec pieczenia wyciskamy sok z cytryny.

Smacznego!
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku