Łukasz Fulara

Druga fermentacja

Druga fermentacja
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Piwo po pierwszej fermentacji - 25 l
Ocena
4.08
25
Średnia 4.08 / 5 (25 głosy)
Druga fermentacja
  1. 1. Koniec pierwszej fermentacji zasygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce fermentacyjnej. Cukromierz powinien wskazać w odfermentowanej brzeczce około 1 stopień Blg.
    Koniec pierwszej fermentacji zasygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce fermentacyjnej. Cukromierz powinien wskazać w odfermentowanej brzeczce około 1 stopień Blg.
  2. 2. Teraz powinniśmy jak najszybciej przelać piwo do butelek. Im szybciej to zrobimy tym mniejsze prawdopodobieństwo zakażenia. W tym celu używamy specjalnej rurki ze szklaną końcówką.
    Teraz powinniśmy jak najszybciej przelać piwo do butelek. Im szybciej to zrobimy tym mniejsze prawdopodobieństwo zakażenia. W tym celu używamy specjalnej rurki ze szklaną końcówką.
  3. 3. Do każdej butelki o pojemności 500 ml dodajemy dokładnie 4 gramy glukozy. Możemy również przeliczając ilość płynu dodać glukozę do gąsiora chwile przed rozlewem. Po dokładnym wymieszaniu przystępujemy do przelewania.
    Do każdej butelki o pojemności 500 ml dodajemy dokładnie 4 gramy glukozy. Możemy również przeliczając ilość płynu dodać glukozę do gąsiora chwile przed rozlewem. Po dokładnym wymieszaniu przystępujemy do przelewania.
  4. 4. Przelewamy zostawiając 3-5 cm wolnego miejsca w szyjce. Przez pierwsze 4 dni napełnione i zakręcone butelki przechowujemy w temperaturze 21-27 stopni C. Kolejny etap wkrótce...
    Przelewamy zostawiając 3-5 cm wolnego miejsca w szyjce.
Przez pierwsze 4 dni napełnione i zakręcone butelki przechowujemy w temperaturze 21-27 stopni C.
Kolejny etap  wkrótce...
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku