Łukasz Fulara

Początek produkcji

Początek produkcji
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Koncentrat piwa - 1 sztuka
Drożdze piwowarskie - 7 g
Glukoza - 1 kg
Woda - 22 l
Ocena
4.21
24
Średnia 4.21 / 5 (24 głosy)
Początek produkcji
  1. 1. Do produkcji piwa użyłem w tym przypadku Australian Coopers. Puszka zawiera 1,7 kg koncentratu, dołączone są również drożdże w ilości 7g. Z jednej puszki uzyskamy 50 butelek 0,5 litra gotowego piwa.
    Do produkcji piwa użyłem w tym przypadku Australian Coopers. Puszka zawiera 1,7 kg koncentratu, dołączone są również drożdże w ilości 7g. Z jednej puszki uzyskamy 50 butelek 0,5 litra gotowego piwa.
  2. 2. Koncentrat w celu rozpuszczenia należy włożyć do cieplej wody na 10-15 minut.W tym czasie w dwóch litrach wody rozpuszczamy kilogram glukozy (możemy użyć cukier w tej samej ilości). Po otwarciu puszki przelewamy koncentrat do naczynia z wodą i glukozą i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 min.
    Koncentrat w celu rozpuszczenia należy włożyć do cieplej wody na 10-15 minut.W tym czasie w dwóch litrach wody rozpuszczamy kilogram glukozy (możemy użyć cukier w tej samej ilości).
Po otwarciu puszki przelewamy koncentrat do naczynia z wodą i glukozą i gotujemy na małym ogniu kolejne 10 min.
  3. 3. Do szklanego naczynia fermentacyjnego wlewamy 20 litrów wody. Użyłem mineralną, ale można ją zastąpić przegotowaną wodą z kranu. Ważna jest temperatura, która powinna być pomiędzy 21-27 stopni C. Następnie dolewamy wcześniej ugotowany koncentrat. Jeśli temperatura podniesie się należy odczekać, aż będzie wahała się pomiędzy 21-27 stopni C.
    Do szklanego naczynia fermentacyjnego wlewamy 20 litrów wody. Użyłem mineralną, ale można ją zastąpić przegotowaną wodą z kranu. Ważna jest temperatura, która powinna być pomiędzy 21-27 stopni C. Następnie dolewamy wcześniej ugotowany koncentrat. Jeśli temperatura podniesie się należy odczekać, aż będzie wahała się pomiędzy 21-27 stopni C.
  4. 4. Gdy uzyskamy pożądaną temperaturę dodajemy drożdże i całość mieszamy około 30 sekund. Jeśli temperatura będzie wyższa niż 27 stopni C drożdże zginą, natomiast jeśli poniżej 21 stopni C fermentacja może wogóle się nie rozpocząć. Pojemnik fermentacyjny zatykamy gumowym korkiem z rurką. W taki sposób zaczniemy pierwszą fermentację starając się utrzymywać temperaturę w pomieszczeniu powyżej 21 stopni C. Czas fermentacji będzie trwał 4-6 dni jeśli temperatura będzie nieco niższa może potrwać dłużej. Koniec pierwszej fermentacji sygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce fermentacyjnej. Kolejny etap produkcji wkrótce...
    Gdy uzyskamy pożądaną temperaturę dodajemy drożdże i całość mieszamy około 30 sekund. Jeśli temperatura będzie wyższa niż 27 stopni C drożdże zginą, natomiast jeśli poniżej 21 stopni C fermentacja może wogóle się nie rozpocząć. Pojemnik fermentacyjny zatykamy gumowym korkiem z rurką.
W taki sposób zaczniemy pierwszą fermentację starając się utrzymywać temperaturę w pomieszczeniu powyżej 21 stopni C. Czas fermentacji będzie trwał 4-6 dni jeśli temperatura będzie nieco niższa może potrwać dłużej. Koniec pierwszej fermentacji sygnalizuje nam ustanie bulgotania w rurce fermentacyjnej.
Kolejny etap produkcji wkrótce...
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku