Łukasz Fulara

Łosoś gotowany w pomarańczach.

Łosoś gotowany w pomarańczach.
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Łosoś filet - 100 g
Pomarańcza - 1 sztuka mała
Imbir - 1 plaster
Sezam - 1 łyżeczka do herbaty
Krewetka 16/20 - 1 sztuka
Por - 1 sztuka
Sok pomarańczowy - 200 ml
Sól morska - wg. uznania
Pieprz biały - wg. uznania
Oliwa z oliwek - 20 ml
Masło - 100 g
Ocena
3.55
40
Średnia 3.55 / 5 (40 głosy)
Łosoś gotowany w pomarańczach.
  1. 1. Łosośia zamykamy w papierze do gotowania.Do środka dodając plasterek świeżego imbiru, filety pomarańczy i sprażony sezam.Doprawiamy również solą morska i pieprzem. Gotujemy na małym ogniu 5-7 minut.
    Łosośia zamykamy w papierze do gotowania.Do środka dodając plasterek świeżego imbiru, filety pomarańczy i sprażony sezam.Doprawiamy również solą morska i pieprzem.
Gotujemy na małym ogniu 5-7 minut.
  2. 2. Fioletowe ziemniaki gotujemy i przygotowujemy puree. Krewetke po wcześniejszym obraniu obsmażamy. Por przecinamy na pół i parzymy jeden duży kawałek. Na papierze do gotowania rozkładamy por i równomiernie nakładamy przygotowane puree.Na środku dajemy krewetke i zwijamy całość w rulon.Aby całość mocno sie trzymała końcówki papieru dodatkowo związujemy sznurkiem. Gotujemy na małym ogniu 7-10 min.
  3. 3. Sok z gotowania łososia oraz dodatki, kóre były zamknięte w papierze redukujemy.Całość przecedzamy, jeśli będzie to konieczne doprawiamy.W celu uzyskania pożądanej konsystencji sosu wkręcamy schłodzone masło. Smacznego
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku