Łukasz Fulara

Małża nowozenladzka na warzywach

Małża nowozenladzka na warzywach
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Małża nowozenladzka - 1 sztuka
Zielona szparaga - 1 sztuka
Kurki - 3 sztuki
Papryczka chili - wg. uznania
Makaron soba - 50 sztuk
Kwiat hibiskusa - 1 sztuka
Papryczka chili - wg. uznania
Białe wino - 20 ml
Miód - 1 łyżka stołowa
Sól - wg. uznania
Pieprz biały - wg. uznania
Oliwa - 1 łyżeczka do herbaty
Masło - 1 łyżeczka do herbaty
Ocena
4.23
30
Średnia 4.23 / 5 (30 głosy)
Małża nowozenladzka na warzywach
  1. 1. Mięso małży oddzielamy od muszli.Obraną szparage dzielimy na trzy części.Kurki kroimy na połówki.Pomidorki dzielimy na ćwiartki.Wszystkie te składniki przesmażamy na oliwie połączonej z masłem.Doprawiamy solą i pieprzem.Mięso małży doprawiamy solą i nacieramy oliwą.Gotowe warzywa z kurką nakładamy do muszli a na wierzch dajemy mięso małży.Tak przygotowaną małże pieczemy 3-5 minut w temperaturze 175 stopni.
    Mięso małży oddzielamy od muszli.Obraną szparage dzielimy na trzy części.Kurki kroimy na połówki.Pomidorki dzielimy na ćwiartki.Wszystkie te składniki przesmażamy na oliwie połączonej z masłem.Doprawiamy solą i pieprzem.Mięso małży doprawiamy solą i nacieramy oliwą.Gotowe warzywa z kurką nakładamy do muszli a na wierzch dajemy mięso małży.Tak przygotowaną małże pieczemy 3-5 minut w temperaturze 175 stopni.
  2. 2. Suszony kwiat hibiskusa i chili parzymy w redukcji białego wina.Gdy wino nabierze czerwony kolor oraz smak, przecedzamy.Dodajemy miód i podgrzewamy w celu uzyskania porządanej konsystencji.
  3. 3. Upieczoną małże układamy na ugotowanym makaronie soba.Dekorujemy kropkami sosu z hibiskusa i chili.
Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Łukasz
17:15, 05.01.2012
Danie które jest tutaj prezentowane nie jest inspirowane żadnym konkretnym trendem kulinarnym.Dziękuje oczywiście na wyrażenie opini
Gość
08:33, 19.12.2011
Cuisine nouvelle, to nie sztuka, to glupota :) Z calym szacunkiem dla szefa, marek
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku