Łukasz Fulara

Feta zapiekana w grillowanej cukini

Feta zapiekana w grillowanej cukini
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Ser typu feta - 1 sztuka
Cukinia - 1 sztuka średnia
Pomidor suszony - 8 sztuk
Papryka czerwona - 1 sztuka średnia
Oregano - wg. uznania
Oliwa z oliwek - 50 ml
Czosnek - 1 ząbek
Sól - wg. uznania
Pieprz biały - wg. uznania
Ocena
4.26
31
Średnia 4.26 / 5 (31 głosy)
Feta zapiekana w grillowanej cukini
  1. 1. Papryke przekrajamy na pół wycinając ze środka białe części oraz nasiona.Następnie delikatnie smarujemy oliwą i pieczemy około 15-20 min w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu przekładamy papryka do miski i zakrywamy folią spożywczą aby ułatwić obranie papryki ze skóry.Po obraniu blenderujemy i dodajemy oliwe, sól, pieprz, czosnek. Sos będzie użyty do gotowego dania.
    Papryke przekrajamy na pół wycinając ze środka białe części oraz nasiona.Następnie delikatnie smarujemy oliwą i pieczemy około 15-20 min w temperaturze 180 stopni.Po upieczeniu przekładamy papryka do miski i zakrywamy folią spożywczą aby ułatwić obranie papryki ze skóry.Po obraniu blenderujemy i dodajemy oliwe, sól, pieprz, czosnek. Sos będzie użyty do gotowego dania.
  2. 2. Cukinie kroimy wzdłuż na długie plastry grubości 1-2 cm.Następnie grillujemy na suchej patelni.Po grillowaniu delikatnie doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą.
    Cukinie kroimy wzdłuż na długie plastry grubości 1-2 cm.Następnie grillujemy na suchej patelni.Po grillowaniu delikatnie doprawiamy solą i pieprzem oraz smarujemy oliwą.
  3. 3. Ser typu feta kroimy na 8 jednakowych kostek.Aby nadać ładny wygląd kostką przekładamy ser do miseczki z zimną wodą.Delikatnie płukając tak aby nie połamać sera.
    Ser typu feta kroimy na 8 jednakowych kostek.Aby nadać ładny wygląd kostką przekładamy ser do miseczki z zimną wodą.Delikatnie płukając tak aby nie połamać sera.
  4. 4. Na każdy plaster grillowanej cukini nakładamy torcik z fety i pomidora suszonego.Doprawiamy oregano i zawijamy przekłuwając wykałaczką.Pieczemy w 160 stopniach około 5-7min.
    Na każdy plaster grillowanej cukini nakładamy torcik z fety i pomidora suszonego.Doprawiamy oregano i zawijamy przekłuwając wykałaczką.Pieczemy w 160 stopniach około 5-7min.
  5. 5. Do gotowego dania podajemy wcześniej przygotowany sos z papryki pieczonej. Smacznego.
    Do gotowego dania podajemy wcześniej przygotowany sos z papryki pieczonej.

Smacznego.
Komentarze (1) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
13:58, 06.10.2011
Jak zwykle przepysznie Łukaszku...
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku