Łukasz Fulara

Pieczony łosoś na mini Pak Choi

Pieczony łosoś na mini Pak Choi
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Łosoś ze skórą - 300 g
Sos sojowy jasny - 2 łyżeczki do herbaty
Świeży imbir - 6 plastrów
Trawa cytrynowa - 1 sztuka
Oliwa z oliwek - 50 ml
Mini Pak Choi - 6 sztuk
Papryka czerwona - 1 sztuka
Sezam - 1 łyżka stołowa
Czosnek - 2 ząbki
Ryż basmati - 100 g
Nori - 2 sztuki
Szalotka - 1 sztuka mała
Chili - 0.5 sztuk małych
Wino śliwkowe - 100 ml
Miód - 1 łyżka stołowa
Masło - 20 g
Ocena
3.97
30
Średnia 3.97 / 5 (30 głosy)
Pieczony łosoś na mini Pak Choi
  1. 1. Łososia oczyszczamy z łusek i ości. Marynujemy około godzinę w trawie cytrynowej, świeżym imbirze którego nie obieramy oraz sosie sojowym z dodatkiem oliwy. Pak Choi kroimy na połówki i marynujemy w czosnku i delikatnie prażonym sezamie z dodatkiem oliwy.
    Łososia oczyszczamy z łusek i ości. Marynujemy około godzinę w trawie cytrynowej, świeżym imbirze którego nie obieramy oraz sosie sojowym z dodatkiem oliwy.
Pak Choi kroimy na połówki i marynujemy w czosnku i delikatnie prażonym sezamie z dodatkiem oliwy.
  2. 2. Łososia przesmażamy dodając dodatki użyte do marynaty. Przekładamy rybę do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i pieczemy 5-7 min.
    Łososia przesmażamy dodając dodatki użyte do marynaty.
Przekładamy rybę do nagrzanego piekarnika do 160 stopni C i pieczemy 5-7 min.
  3. 3. Na dobrze rozgrzaną patelnie dajemy czerwoną paprykę i po krótkim smażeniu dodajemy Pak Choi z sezamem i czosnkiem. Smażymy około 1-2 minut tak aby Pak Choi pozostał chrupki i nabrał aromatu papryki i czosnku. Lekko skrapiamy sosem sojowym.
    Na dobrze rozgrzaną patelnie dajemy czerwoną paprykę i po krótkim smażeniu dodajemy Pak Choi z sezamem i czosnkiem.
Smażymy około 1-2 minut tak aby Pak Choi pozostał chrupki i nabrał aromatu papryki i czosnku. Lekko skrapiamy sosem sojowym.
  4. 4. Na usmażonych warzywach układamy kawałek upieczonego łososia.Dodatkami do dania są ugotowany ryż basmati zawinięty w nori.Sos powstał ze smażonej szalotki z chili z dodatkiem wina śliwkowego do którego po częściowym odparowaniu dodaliśmy miód i kawałek schłodzonego masła. Smacznego!
    Na usmażonych warzywach układamy kawałek upieczonego łososia.Dodatkami do dania są ugotowany ryż basmati zawinięty w nori.Sos powstał ze smażonej szalotki z chili z dodatkiem wina śliwkowego do którego po częściowym odparowaniu dodaliśmy miód i kawałek schłodzonego masła.

Smacznego!
Komentarze (0) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku