Łukasz Fulara

Owoce zapiekane w mascarpone

Owoce zapiekane w mascarpone
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Borówka czarna - 100 g
Cukier - 4 łyżeczki
Wanilia - 1 laska
Ocena
4.06
35
Średnia 4.06 / 5 (35 głosy)
Owoce zapiekane w mascarpone
  1. 1. Myjemy truskawki i borówki.Truskawki kroimy na połówki i mieszamy delikatnie z borówkami.Tak przygotowane owoce delikatnie wykładamy na głęboki talerz.
    Myjemy truskawki i borówki.Truskawki kroimy na połówki i mieszamy delikatnie z borówkami.Tak przygotowane owoce delikatnie wykładamy na głęboki talerz.
  2. 2. Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż.Nożem wyciągamy ziarenka z wanilli.
    Laskę wanilii przekrawamy wzdłuż.Nożem wyciągamy ziarenka z wanilli.
  3. 3. Robotem ucieramy żółtka z cukrem.Gdy już wyrobi się jednolita masa i cukier nie będzie wyczuwalny na języku dodajemy ziarenka wanilii oraz mascarpone.Całość wyrabiamy około 1 minute na gładka, jednolitą masę.
    Robotem ucieramy żółtka z cukrem.Gdy już wyrobi się jednolita masa i cukier nie będzie wyczuwalny na języku dodajemy ziarenka wanilii oraz mascarpone.Całość wyrabiamy około 1 minute na gładka, jednolitą masę.
  4. 4. Owoce polewamy przygotowanym serkiem.Starając się zakryć całą powierzchnie owoców ale w taki sposób aby były one widoczne.
    Owoce polewamy przygotowanym serkiem.Starając się zakryć całą powierzchnie owoców ale w taki sposób aby były one widoczne.
  5. 5. Zapiekamy w piekarniku z włączoną funkcją grilla od góry.W temperaturze 180-200 stopni około 2-5 min.Tak aby uzyskać ładny przypieczony kolor. Smacznego!
    Zapiekamy w piekarniku z włączoną funkcją grilla od góry.W temperaturze 180-200 stopni około 2-5 min.Tak aby uzyskać ładny przypieczony kolor.

Smacznego!
Komentarze (5) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
10:44, 19.08.2011
Środek powinien być ściety.
Gość
22:08, 17.08.2011
Ale czy środek ma być ścięty czy płynny?
Gość
15:03, 12.08.2011
Pysznie!
Gość
12:31, 08.08.2011
Samo zdrowie...
Gość
11:45, 04.08.2011
mrrr...aż ślinka cieknie :)
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku