Łukasz Fulara

Zupa krewetkowa z udon i wakame

Zupa krewetkowa z udon i wakame
Lista zakupów - wszystkie składniki potrzebne do przepisu:
Krewetki 16/20 - 3 sztuki
Makaron Udon - 50 g
Wakame - 1 łyżeczka do herbaty
Liście kaffir - 1 sztuka
Trawa cytrynowa - 1 sztuka
Limonka - wg. uznania
Chili - wg. uznania
Sos sojowy jasny - 1 łyżeczka do herbaty
Czosnek - 1 ząbek
Cebula - 1 sztuka mała
Kolendra - wg. uznania
Surimi - 1 sztuka
Sezam - 1 łyżeczka do herbaty
Sól - wg. uznania
Oliwa z oliwek - 30 ml
Wino śliwkowe - 30 ml
Ocena
4.21
28
Średnia 4.21 / 5 (28 głosy)
Zupa krewetkowa z udon i wakame
  1. 1. Krewetki obieramy i czyścimy z jelitka.
  2. 2. Pancerze, cebule, czosnek, chili, liście kaffir, trawę cytrynową smażymy na oliwie.
  3. 3. Podlewamy winem śliwkowym. Po odparowaniu podlewamy wodą i gotujemy około 30 min.
  4. 4. Gotowy wywar przecedzamy doprawiając solą, sosem sojowym, sokiem z limonki.
  5. 5. Do wrzącej zupy dodajemy krewetki, surimi, wakame lekko gotujemy około 3 min.
  6. 6. Do miseczek dajemy ugotowany makaron udon.
  7. 7. Przygotowane miseczki zalewamy gorącą zupa wraz z krewetkami, surimi i wakame. Tak przygotowaną zupę posypujemy świeżą kolendra i prażonym sezamem.
    Przygotowane miseczki zalewamy gorącą zupa wraz z krewetkami, surimi i wakame.
Tak przygotowaną zupę posypujemy świeżą kolendra i prażonym sezamem.
Komentarze (2) Komentujesz jako Gość. Zaloguj się lub Załóż konto
Twój komentarz
Gość
01:36, 07.08.2011
Mniami, chętnie bym zjadła :>
Gość
12:09, 03.08.2011
Danie wygląda wspaniale :)
O mnie
Mieszkam w Gdańsku i pracuję w restauracji "Secretariat" na terenie Hipodromu w Sopocie. Moją przygodę kulinarną zacząłem w hotelu "Klimczok" w Szczyrku. Po 3 latach pracy w górach przeniosłem się na wybrzeże, gdzie przez 4 lata pracowałem w Hotelach "Bryza" i "Nadmorski". Później objąłem funkcję szefa kuchni w sopockiej restauracji "Godding", a następnie "Villi Sedan.. więcej »
.
.
Zapraszam na mój fanpage na facebooku