24 Lipca bieżącego roku odbył się IV Festiwal Pstrąga. Mimo pochmurnego nieba w Parku Polanickim w pobliżu muszli koncertowej zebrał się tłum pasjonatów sztuki kulinarnej, jak i turyści którzy wypoczywali w Polanicy.
W tegorocznej edycji Festiwalu Pstrąga rywalizowało 8 profesjonalnych ekip. Każda z nich miała 1h 15min na przygotowanie przystawki zimnej lub ciepłej oraz dania głównego - 6 porcji.
Tradycyjnie już głównym bohaterem tego Festiwalu był Pstrąg - Pstrąg źródlany. Każdą ekipę oceniało jury techniczne w składzie:
- Ewa Piotrowska - Redlicka
- Łukasz Konik
- Grzegorz Pomietło
Kolejnym etapem oceny było jury degustacyjne w składzie:
- Dariusz Kupiec
- Krzysztof Baldy
- Agnieszka Hajbura - Michałowska
- Wiesław Ambros
- Jean Bos
Sekretarzem jury był Robert Serafin.
Na Festiwalu Pstrąga pojawiają się najlepsze ekipy z restauracji i hoteli w kraju.
Festiwal Pstrąga jest eliminacją do najbardziej prestiżowego konkursu w Polsce, którym jest Kulinarny Puchar Polski.
W tym roku odbędzie się on w Poznaniu 14 września podczas, Międzynarodowych Targów Gastronomi Gastro Trendy.
Kulinarny Puchar Polski jest najważniejszym i najbardziej prestiżowym konkursem wśród wszystkich startujących kucharzy. Poziom jest najwyższy ze względu ze ekipy startujące - są to zwycięskie drużyny z najważniejszych konkursów, które się odbywają przed KPP:
- Primerba Cup 2010
- Wielkopolski Kucharz Roku
- I Konkurs Kuchni Polskiej „Kuchnia Polska Nowoczesna”
- X Konkurs Włoskiej Sztuki Kulinarnej „Arte Culinaria Italiana”
- L’art. De la cusine Martell
- VI Festiwal Kuchni Greckiej
- Festiwal Kuchni Dworskiej
- Kulinarna Uczta Gastro - Hotel
- Kuchnia Polska Wczoraj i Dziś
- IV Festiwal Pstrąga
- Dorszowe Żniwa
- III Festiwal Kuchni Zbójnickiej
- VI Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny
- Turniej Kucharzy Festiwalu Smaku w Grucznie
W tej edycji Festiwalu Pstrąga najwyżej oceniono kucharzy z Wrocławia
Na co dzień pracujących w Hotelu „Haston City” Wrocław. Dominik Ulko i
Łukasz Grzesik przygotowali jako przystawkę: Pstrąga wędzonego z sałatką ze
świeżych kiełków z dwoma sosami: imbirowym i krewetkowym (na bazie porto).
Natomiast daniem głównym był: Pstrąg w confit maślanym z plackiem buraczanym i fasolką szparagową oraz kwiatem cukinii wypełnionym musem z  kurek i szyjek rakowych.
Miejsce drugie przypadło ekipie z „Proharmonia Rezydencja Wellness” w Lądku Zdrój.
Trzecie miejsce otrzymali kucharze Kamil Tłuczek oraz Grzegorz Pukała z restauracji Podkarpackie Jadło z miejscowości Babica.
Zwycięzcą serdecznie gratuluję i życzę powodzenia w Poznaniu podczas KPP.

Łukasz Fulara