Składniki:


- śmietana 100ml


- żółtko 1 szt


- cukier puder do smaku


- laska wanili do smaku


- cukier trzcinowy 1 łyżeczka


- gruszka 1 szt


- wino czerwone 100-200ml


- gożdzik 2 szt


- cynamon do smaku


- miód 1 łyżeczka


 


Przepis:


Czerwone wino gotujemy z gożdzikami, laską wanili, cynamonem oraz miodem.Obraną gruszke z wyciętymi pestkami gotujemy w tak przygotowanym winie 5 minut na małym ogniu.Studzimy i pozostawiamy na 12 godzin w chłodnym miejscu, aby gruszka  zamarynowała się w winie.W rodnelku zagotowujemy śmietanę z wyłuskanymi ziarenkami z przeciętej wzdłuż laski wanili.Gdy na brzegach rondelka zaczyna się gotować zdejmujemy z ognia i lekko studzimy.Żółtko ubijamy (ale nie na puszysto) wraz z cukrem pudrem, tak aby ziarenka cukru nie były wyczuwalne.Powolutku dolewamy ostudzoną śmietanę cały czas mieszając, tak abynie napowietrzyć kremu.Powinien być gładki, sztywny, błyszczący, ale nie puszysty.Przygotowanym kremem napełniamy małe porcelanowe foremki.


Wykładamy na blaszcze w która dolewamy wodę do połowy foremek.


Wstawiamy na około 50-60 minut do piekarnika nagrzanego do 100 stopni.


Chłodzimy krem 6 godzin.Z gruszki która przeszła smakiem i kolorem czerwonego wina wykrawamy środek, tak aby przypominał foremkę w której przygotowaliśmy krem brulee.


Krem delikatnie przekładamy do gruszki i posypujemy cukrem trzcinowym,


opalamy za pomocą palnika lub w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.


Koniecznie z włączoną grzałką grilla od góry.Cukier nie może się za mocno skarmelizować, aby nie był gorzki.


Podczas łamania cukru przy konsumpcji powinniśmy słyszeć charakterystyczny dżwięk zbliżony do łamania się cienkiej warstwy lodu.


W tym przypadku do dekoracji zostały użyte filety pomarańczy, truskawka,


mięta, siateczka z karmelu, laska wanili oraz sos ze świeżych malin.


Podany przepis jest na 1 osobę.


 


Smacznego


Łukasz Fulara