Rodzaj sera włoskiego produkowany z mleka krowiego, półtłusty, twardy, podpuszczkowy zaliczany do serów dojrzewających. Rywal Parmigiano - Reggiano. Grana padano wytwarzany jest w 26. Prowincjach północnych Włoch. Jest z jednym z najbardziej znanych włoskich serów, mających znak jakości DOP (Denominazione di Origine Protetta). Na skórce ma wytłaczane miejsce pochodzenia np. Grana lombardo - delikatny łagodny ser stołowy o intensywnym smaku, dojrzewający od roku do dwóch lat. Używany zazwyczaj po starciu na tarce. Świetnie łączy się z makaronami, sosami na bazie śmietany. Jest także dobrym dodatkiem do sałat w których skład wchodzą np. rucola, roszponka, pomidorki cherry, oliwki. Dobrze również smakuje z risotto i gotowanymi szparagami. Może być dodatkiem do kieliszka dobrego wina, lub uzupełnieniem do bagietki i owoców.