28 października 2011 roku po raz dziewiąty odbył się ogólnopolski konkurs „Potyczki Kulinarne” w Bydgoszczy. Wzięli w nim udział kucharze reprezentujący najlepsze w kraju restauracje jak i hotele.
Organizatorem i pomysłodawcą tego kulinarnego święta jest Dariusz Gwiazda - na co dzień szef kuchni w Hotelu City****.
W tej edycji konkursu pojawiło się 14 uczestników:
1. Michał Szcześniak - Le Meridien Bristol Warszawa
2. Daniel Twardo - Hotel & Restaurant & Browar Trzy Korony Puławy
3. Radosław Hnatyszyn - Restauracja Godding Sopot
4. Robert Kudliński - Regionalne Warzelnie Piwa Bydgoszcz
5. Arkadiusz Korzeń - Hotel Hebenda w Budzyniu woj. wielkopolskie
6. Sławomir Miotk - Lisewski Dwór Lisewo 1
7. Łukasz Lewandowski - Restauracja Malinowy Ogród Gdańsk
8. Ariel Świstak- the Barista Espresso Bar and Bakery Warszawa
9. Przemysław Łatka - City Hotel w Bydgoszczy
10. Paweł Murawski - Hotel Leda SPA Kołobrzeg
11. Łukasz Fulara - Villa Sedan Sopot
12.Tomasz Niestatek - Gościniec Soplica
13. Jakub Ignyś - Hotel Zamek Lubliniec
14. Krzysztof Sikora- "Kopalnia Soli" Wieliczka
W tym roku po raz pierwszy konkurs odbywał się pod honorowym patronatem Prezydenta Bydgoszczy Rafała Bruskiego. Miejsce również było wyjątkowe, a mianowicie „Wyspa Młyńska”, która jest jedną z najpiękniejszych krajobrazowo zakątków Bydgoszczy. Dzięki środkom unijnym odzyskała dawny blask.
Produkty, z których uczestnicy mieli przygotować dania konkursowe były losowane spośród:
- łososia norweskiego
- filetu z sandacza
- polędwicy wołowej
- udźca z sarny
W dniu konkursu wcześnie rano uczestnicy udali się po dodatkowe produkty na hale „Makro” w Bydgoszczy. Przy profesjonalnej pomocy pracowników „Makro” każdy z Nas znalazł to czego potrzebował do przygotowania pokazowego dania.
Zawodników oceniało profesjonalne jury w składzie:





- przewodniczący Tomasz Szymański - Bonduelle
- Tomasz Rusik - Unilever Foodsolutions
- Robert Ziemkiewicz - Makro
- gościnnie: Agnieszka Ochniak Papaja.pl - jury degustacyjne
Jury w ocenie szczególnie zawracało uwagę na sposób podania, smak potrawy i techniki produkcji. Dodatkowe punkty można było uzyskać za czystość na stanowiskach, dobór dodatków, zachowanie walorów odżywczych, maksymalnie zawodnik mógł uzyskać aż 100 punktów.


Na wieczornej Gali w Pałacu Ostromecko ogłoszono wyniki konkursu IX Ogólnopolskich Potyczek Kulinarnych.



Przewodniczący Jury Tomasz Szymański podsumowując konkurs stwierdził,  że poziom tegorocznych zmagań był bardzo wyrównany, o zwycięstwie decydowała mała różnica punktowa. Podkreślił również, że w tym konkursie nie ma przegranych, ponieważ zawodnicy mają ogromną szansę zaprezentowania swoich umiejętności, a prezentowane potrawy świadczą o tym, że polska gastronomia ciągle się rozwija.
Decyzją Jury:




I miejsce zdobył: Łukasz Fulara - Villa Sedan Sopot, w nagrodę zwycięzca otrzymał statuetkę ufundowaną przez Prezydenta Miasta Bydgoszczy.


Najlepsze danie to: udziec z sarny, połączony z grasicą cielęcą, ślimakami i kurkami z przegrzebką na szpinaku z pianą limonową oraz terrina z fioletowych ziemniaczków z sosem jeżynowym.


II miejsce przypadło: Pawłowi Murawskiemu - Hotel Leda SPA Kołobrzeg
Konkursowe danie to sandacz w otulinie kaszy gryczanej i koprem włoskim, z fasolką szparagową z boczkiem, figą i sałatką.


III miejsce wywalczył Arkadiusz Korzeń - Hotel Hebenda w Budzyniu woj. Wielkopolskie
Pan Arkadiusz przygotował danie stek z polędwicy wołowej, z czosnkiem i rozmarynem, marchewką, kurkami i sosem kurkowym



Gratuluje wszystkim uczestnikom za wspólny udział w konkursie!
Łukasz Fulara